SAĞLIK HİZMETLERİNDE KULLANILAN KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARI

Authors

  • EBRU ŞAHİN EBRU ŞAHİN

Keywords:

Sağlık Hizmetleri, Örgüt Kültürü, Stratejik Yönetim

Abstract

Sağlık hizmetlerinin hayati olması sebebiyle tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında kalite önemlidir. Sağlık hizmetlerinde kalite; temel olarak tanı ve tedavi süreçlerinde doğruluk, isabetlilik ve uygunluk olarak tanımlanabilir. Sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılması; hasta ve yakınlarının beklenti ve algılarının belirlenmesine, mevcut kaynakların değerlendirilmesine ve buradan elde edilecek bilginin karar süreçlerinde kullanılmasına bağlıdır. Sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak için ise kalite iyileştirme araçlarının kullanılması gerekmektedir.

            Bu çalışmada, sağlık hizmetlerinde kalite iyileştirme araçlarından olan Süreç Akış Şeması, Balık Kılçığı Yöntemi (Neden – Etki Diyagramı),  Histogram, Pareto Grafiği, Kıyaslama (Benchmarking), 5S, Beyin Fırtınası, Altı Şapka Düşünme Tekniği,  Kök-Neden Analizinden bahsedilmiştir. Bu çalışmanın amacı kalite iyileştirme araçları konusunda bilgi vermektir.

Downloads

Published

2022-12-12 — Updated on 2022-12-13

How to Cite

ŞAHİN, E. (2022). SAĞLIK HİZMETLERİNDE KULLANILAN KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARI. Journal of Health and Management (Sağlık Ve Yönetim Dergisi), 2(1), 33–42. Retrieved from http://jhealthmgmt.com/index.php/JHM/article/view/13